Het is weer die tijd van het jaar: de tijd van het jaarverslag! Zorg ervoor dat je het meeste maakt van deze kans, want het is de perfecte gelegenheid om aan je stakeholders te tonen wie je bent en wat je doet. Van korte en bondige leaflets tot inspirerende boeken van epische proporties: bij ons zit je goed. Hier zijn 6 manieren om meer uit je jaarverslag te halen dan alleen maar een saaie hoop nummers.

Breng een verhaal, niet alleen een waslijst aan cijfermateriaal.

Maak van deze gelegenheid gebruik om je bedrijf voor te stellen. Een jaarverslag is niet zomaar een noodzakelijk, wettelijk kwaad, het is zoveel meer dan dat. Je kan je klanten tonen hoe je te werk gaat, wat je missie is en wie je teamleden zijn. Je kan potentiële klanten tonen wat voor fantastisch werk jullie leveren en bestaande klanten aspecten van je onderneming laten ontdekken waarvan ze misschien niet eens wisten dat je ze aanbood. En tot slot: je kan toekomstige werknemers laten zien wat een geweldige werkplek je bedrijf biedt.

Gebruik deze gelegenheid dus om een verhaal rond de cijfers te vertellen. Leg uit wat ze juist betekenen en ga dieper in op de manieren waarop die cijfers werden behaald (een innovatie, je formidabel team, etc.).

Vanhout Annual Report 2017 Spread
Copro Annual Report 2017 Spread

Power to the people

De beste vertellers van verhalen zijn je eigen werknemers. Ze weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat, ze weten hoe de ware bedrijfscultuur aanvoelt. Wees dus vooral niet bang om je collega’s te betrekken met foto’s en/of verhalen. Je jaarverslag – niet langer een eentonige verzameling getallen – zal in een mum van tijd veranderen in een boeiend verhaal met een hartslag.

Onze cases: Delen Private Bank, Copro, Vanhout.

Vanhout Annual Report Board Of Directors
Delen Private Bank Jaarverslag 2017 5
Copro Annual Report 2017 People

Sterke visuals

Geef je teksten wat ruimte en laat ze ademen door sterke visuals toe te voegen. Ga niet voor stockfoto’s, daar wordt niemand warm van. Plan een fotoshoot met je collega’s, focus op de details die je bedrijf onderscheiden of gids de lezer door je stijlvolle interieur.

Voor Delen Private Bank richten we ons bijvoorbeeld zowel op mensen als op de inspirerende interieurcabines die ze creëerden voor BRAFA (de jaarlijkse kunstbeurs waar Delen Private Bank hoofdsponsor is).

Voor wood.be hebben we gekozen voor infographics om de cijfers uit te leggen. Geen saaie tabellen, maar houten ringen die het allemaal vertellen.

Voor Vanhout gaan alle ogen uit naar de geweldige projecten die ze hebben volbracht.

Delen Private Bank Annual Report 2017
Vanhout Annual Report Project Laakdal
Wood Be Annual Report 2017 Spread

Kies de juiste vorm

Of je bedrijf nu een grote multinational of kleine KMO is zonder officiële publicatieverplichtingen, iedereen heeft baat bij een overtuigend jaarverslag.

Niet alleen het verhaal en de visuals zijn van belang, maar ook de vormgeving. Misschien wil je een korte introductie geven over je bedrijf? Kies voor een folder met belangrijke feiten en cijfers, zoals we deden voor Wood.be. Of verkies je storytelling en sterke visuals? Kies voor een boek dat een leven lang meegaat. Of wil je een digitale touch toevoegen en je verhalen tot leven brengen? Maak een video of een interactieve infographic.

Onze case: Copro

Copro Annual Report 2017 Cover
Wood Be Annual Report 2017

It's all about the details

Nu heb je je verhaal, je mensen en je visuals. Stel dat je hebt gekozen voor een boek. Een boek is duurzaam en gemaakt om een ​​tijdje mee te gaan. We willen dat het een collector's piece wordt en iets dat echt gelezen zal worden in plaats van te verdwijnen in het uiterste gedeelte van je bureau om daar stof te vergaren.

Dus ga niet voor dunne vellen, maar kies voor kwaliteitspapier. Denk na over mat, semi-mat of glanzend. Denk ook na over grammage, de manier waarop het papier aanvoelt als je door het boek bladert. Het doet er allemaal toe (en we zijn hier om te helpen).

Copro Jaarverslag 2017 Cover Effect

Maak het een collector's item

Vergeet ook niet om na te denken over een jaarlijkse strategie. Maak het jaarverslag iets waar al uw stakeholders naar uitkijken. Probeer in de loop der jaren consistent te blijven om herkenning en herhaling te creëren.

Dat is wat we deden voor Denys, Copro, Delen Private Bank en Vanhout. De covers zijn herkenbaar en de lezers weten meteen dat het een frisse, nieuwe editie van hun favoriete jaarverslag is. Het is iets om trots op te zijn, bij te houden en te koesteren als het perfecte hulpmiddel om de groei en bedrijfscultuur nog jarenlang te demonstreren.

Copro Annual Report Covers
Delen Private Bank Annual Report 2017 Covers
Denys The Global Report Collection Overview
Vanhout Annual Report Covers

JIJ MAAKT DE ZORGEN,

wij de oplossingen. Spring eens binnen.

Tel.: +32 (0)9 210 72 10
hi@vandekerckhove-devos.com